top of page

ABOUT ME

IMG_3753.JPG

Ik ga jullie een verhaal vertellen. Niet zomaar een verhaal maar een van pure magie. Ingegeven door de personen die ons nu aankijken. Kunstcreaties van Suzan Schuttelaar. Van het Grafisch Lyceum in Utrecht naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Inmiddels gelouterd met een imponerend CV en tentoonstellingen in binnen en buitenland. Ik vind haar creaties die in verschillende kunstdisciplines samenkomen en versmelten overdonderend prachtig. In elk werk vertelt ze in mijn ogen een visuele novelle vanuit haar eigen perspectief. Meer dan een lust voor het oog. Door de som van de gebruikte lagen moet je wel blijven kijken. Wil je meer weten en dat is ongelofelijk knap van Suzan Schuttelaar. Magisch ook. Net zoals ik aangesproken werd door haar personages. Elk met een eigen karakter vertelde ieder met zachte stem, fluisterend bijna dat ik mijn verhaal moest beginnen met drie doeken die hier niet hangen. Twee daarvan kennen jullie ongetwijfeld. Wie herinnert zich niet het prachtige portret van Huub Stapel wat Suzan maakte voor het televisieprogramma Sterren op het Doek. 

Hoe ze hem in een moment van leven had geborgd voor de eeuwigheid. Een woest ontroerend portret.

In een andere serie van hetzelfde programma gaf Suzan actrice Tjitske Reidinga haar werkelijke gezicht. Net als dat van Huub een prachtig portret. Kwetsbaar wellicht, aan de andere kant van een innemende schoonheid. De onthulling leverde legendarische televisie op want de actrice wist zich geen raad met de vrouw op het doek waarin zij zichzelf zag. Jezelf zien, laat staan horen, is voor iedereen soms confronterend. Ik vind dat je zo’n moment juist moet omarmen. 

Voor het derde portret wat mij toegefluisterd werd ging ik naar Slot Zeist. Daar is op dit moment Het Portret te zien. Een expositie van 50 genomineerde portretkunstwerken waaronder een van Suzan. Bezoekers kunnen voor ze naar huis gaan stemmen op het portret wat hen het meest heeft aangesproken. Het zal na mijn ode op haar werk geen verrassing zijn dat ik niet de enige ben. We zien een oude vrouw die door een loep naar het scherm van een tablet kijkt. Voor mij als schrijver en regisseur is wat ik zie een voorbeeld van het fenomenale vermogen van Suzan Schuttelaar om in een beeld een gelaagd verhaal te vertellen wat de aanschouwer direct bij de lurven pakt. De vrouw is overigens haar moeder en als je dat weet is de ontroering voor het doek nog groter.

En verder gaat het met mijn verhaal waarin ik jullie meeneem naar haar atelier gelegen aan het eind van de Turfsingel in Gouda. Een rafelrandje van de Gouwestad wat gestopt wordt door de fabriek van Cargill met zijn labyrint aan glimmende pijpen. Een futuristisch beeld alsof je op de set van een science-film bent beland. Hoe anders was dat in 1861 toen de Goudsche Machinale Garenspinnerij werd opgericht. Een deel van die gebouwen is gelukkig bewaard gebleven.

Het is nu een creatieve werkplaats met ateliers waarvan Suzan er een van heeft op nummer 33. Toen ik de vele trappen opliep naar haar atelier ben ik even blijven staan. Niet uit vermoeidheid maar ik voelde dat ik op weg was naar een magische plek. Alsof ik zo ontvangen zou worden in Het Fluister Paleis waar ik omringd zou worden door verhalen maar waar ik ook uitgedaagd zal worden om mijn verhaal te vertellen.

Eenmaal boven ben ik lang stil geweest. Die prachtige grote doeken, de portretten van opdrachtwerk, en de fascinerende levensgrote sculpturen. Ik was omringd door de schoonheid en klasse van haar werk. En waarom was ik zo ontroerd door wat ik zag en waarom het voor mij een eervolle ontvangst in Het Fluister Paleis was. 

Als regisseur begint elk verhaal met een beeld. In elk werk wat ik zag werd ik geraakt door de directheid ervan. Of ze wilde weten wie ik was. Met nadruk op ik. Discreet, fluisterend maar onontkoombaar. Er restte mij niets anders om antwoord te geven. En ik zag in de ogen die mij aankeken dat het goed was en zo gaven ze mij de woorden om u dit verhaal te vertellen. 

Praten tegen een schilderij is wellicht wat wonderlijk maar als schrijver doe ik niet anders als ik op papier met mijn karakters praat. 

Dat Suzan Schuttelaar in haar werk zulke emoties weet los te maken is van een uitzonderlijke begaafdheid. 

Zij is voor mij een meer dan creatief kunstenaar die in haar eigen woorden probeert te breken met het imago van “de portretschilder”. 

Suzan, daar ben je meer dan in geslaagd! 

 

Laten we genieten en haar werk tot ons laten spreken.

Ruud Van Gessel.

Ontdek het veelzijdige werk van Suzan Schuttelaar: Kunst als verbeelding van het innerlijke

Introductie: Stap in de intrigerende wereld van kunstenaar Suzan Schuttelaar en laat je betoveren door haar veelzijdige creaties. Met haar studio aan de rand van het historische centrum van Gouda, neemt Schuttelaar je mee op een artistieke reis vol levensgrote sculpturen, schilderijen en meeslepende portretten. Ontdek hoe ze kunst gebruikt als middel om het verborgene naar de oppervlakte te brengen, en hoe ze haar eigen stempel drukt op het genre van portretschilderkunst. Maak kennis met deze getalenteerde kunstenaar en laat je inspireren door haar unieke visie.

 

Een kijkje in de studio: Bij het betreden van Schuttelaars studio word je meteen omringd door haar indrukwekkende werken. Levensgrote sculpturen, schilderijen en portretten vullen de ruimte. Alles lijkt verborgen of met elkaar verbonden door een netwerk van draden. Het is een plek waar het onderzoek naar wat er onder de huid verborgen zit, centraal staat. Schuttelaar wil niet alleen dat haar kunst er visueel aantrekkelijk uitziet, maar ook dat het iets naar de oppervlakte brengt. Het is een ruimtelijk, conceptueel en intensief proces waarbij ze schraapt, ontwart en confronteert. Ze beheerst verschillende genres, maar haar ware passie ligt in het creëren van levensechte sculpturen van menselijke figuren.

 

 

Het verhaal achter elk werk: Voor Schuttelaar is elk individu een bron van inspiratie. Elk hoofd en lichaam heeft zijn eigen unieke expressie en verleden. Met elk werk probeert ze een verhaal te vertellen, gebaseerd op haar persoonlijke interpretatie. Mensen spelen een centrale rol in haar kunst. Het gaat verder dan een eenvoudig portret; het is een poging om het innerlijke van de geportretteerde tot leven te brengen. Haar kunst is meer dan alleen visuele representatie; het is een uitdaging om te maken en vaak een langdurig en fysiek uitputtend proces. Schuttelaar daagt zichzelf voortdurend uit om kunst te maken die een diepere betekenis heeft en de toeschouwer raakt.

 

De evolutie van haar werk: Schuttelaar’s artistieke reis begon met haar opleiding aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Vervolgens voltooide ze met succes de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze haar plek vond. Gedurende haar carrière heeft ze zich ontwikkeld van een schilder die werkte volgens klassieke principes naar een kunstenaar die haar eigen weg inslaat. Haar werk is een samensmelting van klassieke schilderprincipes en de losse toets van het impressionisme. Ze heeft het platte oppervlak achter zich gelaten en is geëvolueerd naar ruimtelijke kunst. Met haar levensgrote papier-maché sculpturen combineert ze vaak schilder- en beeldhouwkunst.

 

Een indrukwekkend cv: Suzan Schuttelaar heeft haar kunstwerken tentoongesteld op verschillende locaties in binnen- en buitenland. Haar werk is onder andere te bewonderen geweest in het Museum Gouda, waar ze zelfs de publieksprijs heeft gewonnen. Ze heeft ook deelgenomen aan groepstentoonstellingen en solo-exposities in gerenommeerde galerijen en musea. Haar kunst heeft erkenning gekregen van zowel het publiek als de kunstgemeenschap. Ook nam ze tweemaal deel aan het televisieprogramma `Sterren op het doek` en kozen Huub Stapel en Tjitske Reidinga voor haar portret

.

Conclusie: Suzan Schuttelaar is een buitengewone kunstenaar die met haar veelzijdige werken de toeschouwer weet te raken. Haar studio in Gouda is een ware schatkamer vol levensgrote sculpturen, schilderijen en portretten. Ze gebruikt haar kunst als een middel om het verborgene naar de oppervlakte te brengen en verhalen te vertellen. Met haar unieke combinatie van schilderkunst en beeldhouwkunst creëert ze werken die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een diepere betekenis hebben. Suzan Schuttelaar blijft zichzelf uitdagen en evolueren als kunstenaar, en haar indrukwekkende cv getuigt van haar talent en toewijding. Laat je inspireren door haar werk en ontdek de fascinerende wereld die ze creëert met haar kunst.

 

 

 

bottom of page